En fråga som ofta dyker upp är varför vissa bilder inte fungerar i Safari på din dator eller iPhone/iPad. Oftast beror detta på att bilderna har å, ä, ö eller andra ”konstiga tecken” i filnamnen. Vissa webbläsare gillar inte detta och kan därför inte visa bilderna korrekt.

Ladda upp bilderna med nya filnamn

Lösningen är att få bort tecken som till exempel å, ä, ö och é ur bildernas filnamn. Använder du till exempel WordPress så kan du enkelt ladda upp bilderna på nytt. Har du inte kvar bilden så kan du först spara ner bilden från din webbsida genom att använda en annan webbläsare där bilden syns. Byt sedan namn och ladda upp den på nytt.

Försök att endast använda A-Z, siffror och bindestreck/understreck.

Här kan man passa på att ge en liten skjuts för sökmotoroptimeringen genom att döpa bilden till något som berättar vad den föreställer. Har du till exempel en bild på ett gult tegelhus så kan ett bra filnamn vara gult-tegelhus.jpg istället för img_00018.jpg.

OBS! Det hjälper inte att döpa om bilden i WordPress mediabibliotek. Filnamnet måste ändras och bilden laddas upp på nytt.

WordPress-plugin som förhindrar att det händer igen

Använder du WordPress så finns det ett smidigt plugin (tillägg) som förhindrar att samma problem uppstår igen. Pluginet heter Clean Image Filenames och du kan söka fram och installera det direkt i din administrationspanel eller läsa mer om pluginet här. Kort och gott så håller pluginet koll på alla nya bilder som laddas upp och byter ut bokstäver och andra tecken som kan ställa till problem.