SEO-tips: Ahrefs Webmaster Tools – gratis verktyg

Att Ahrefs är ett grymt verktyg är det nog inte många som har missat.

Det finns en 7-dagars trial för $7, men utöver det så kostar det från $99 i månaden.

För många så kan 850 kronor i månaden vara mycket pengar, speciellt om man är nybörjare eller inte har så stora sajter.

I mitt fall är det ungefär hälften av det jag tjänade på mina sajter i oktober. Men det är även mer än vad jag tjänade på mina sajter sammanlagt dom första 10 månaderna…

Det många däremot kanske missat är att Ahrefs även har ett gratis verktyg. Min första artikel i denna lilla tips-serie handlar därför om Ahrefs Webmaster Tools som är deras begränsade gratisverktyg.

Vad är Ahrefs Webmaster Tools?

AWT ger dig kort och gott begränsad tillgång till Site Audit och Site Explorer, två av verktygen man får när man använder Ahrefs hela tjänst.

Även om man inte får tillgång till alla funktioner så tycker jag att det är väldigt användbart.

Det går att lägga till obegränsat antal webbplatser i AWT, men det finns några begränsningar i hur många sidor/url:er man kan genomsöka och hur mycket data man kan exportera.

Det AWT däremot saknar är bland annat Keyword Explorer och Content Explorer, som är två riktigt grymma verktyg om man betalar för Ahrefs.

Man ska se AWT som ett sätt att hålla koll på sin sajt. Det finns inte direkt några verktyg i AWT för att söka fram nya keywords och liknande.

Så kommer du igång

Allt du behöver göra för att komma igång är att registrera dig och lägga till en eller flera webbplatser.

Varje webbplats måste verifieras och verifieringen kan man göra enkelt via Google Search Console, DNS record, en HTML-fil eller HTML-tagg.

That’s it. Du kan nu klicka runt och utforska mängder med data om din sajt.

Dashboarden

När man loggar in i AWT så möts man av dashboarden. Där får man en bra överblick över alla sajter som man har lagt till och verifierat.

I dashboarden finns det lite grafer och siffror bredvid varje sajt och för mig ser det ut som i bilden nedan.

För mig är dashboarden perfekt eftersom jag har ett gäng sajter. Även om jag just nu främst jobbar med en av mina sajter, så kan jag dagligen scrolla igenom dashboarden för att se om någon sajt börjar öka/sjunka i trafik/keywords/backlinks och agera därefter.

Site Explorer

Site Explorer är det jag använder nästan varje dag för att se ur mina sajter utvecklas.

Här kan du bland annat hålla koll på:

  • Vilka keywords du rankar på och hur rankingen går upp/ner med tiden
  • Backlinks och domäner som länkar till din site
  • Vilka av dina sidor/artiklar som presterar bäst
  • + mycket mer som jag inte satt mig in i ännu…

Det jag gillar mest är att man kan filtrera fram keywords där man rankar på position 4-10.

Med den informationen brukar jag gå in och se om det finns något jag kan förbättra i mina artiklar/inlägg för att ranka lite högre och ta mig in på topp 3.

Site Audit

Detta är ett verktyg som jag inte använt så mycket som jag kanske borde…

Jag har ställt in Site Audit på att crawla mina sajter varje måndag. När deras bot har kikat igenom hela siten så får man lite bra information, olika förslag och eventuella fel som den hittar.

Min favorit-funktion i Site Audit är en ny funktion som heter Link opportunities. Här får man förslag på vilka artiklar/inlägg på din sajt som skulle kunna internlänka till varandra.

Till exempel: Förra året kanske du skrev en artikel om städning som innehåller frasen ”tvätta fönster”, och förra veckan skrev du en artikel om just fönstertvätt. Då är Link opportunities (oftast) smart nog att föreslå att du borde länka mellan dom två inläggen.

Slutord

AWT har bara funnits några månader men jag tycker det är väldigt användbart. Ett perfekt komplement till Google Search Console.

Jag personligen ska gå över till att betala för Ahrefs inom kort (nu när mina sajters inkomster börjar öka och är högre än vad Ahrefs kostar).

Jag testade deras 7-dagar trial i somras och jag älskade bland annat hur enkelt deras Keyword Explorer var att använda för att hitta nya keywords att skriva om.

Lämna en kommentar