Alla har sina egna anledningar till att man vill börja blogga (eller vlogga). Har du bestämt dig för att testa på blogglivet så kommer här några tips som kan vara bra att ha med sig.

1: Välj en bloggplattform som du trivs med

Det finns många olika sätt att blogga idag. Du har säkert hört talas om WordPress, BloggerNouw eller Blogg.se. Alla dessa är tjänster där du enkelt kan starta din egna blogg. Eller varför inte starta ett YouTube-konto och börja videoblogga om du känner att video är mer din grej?

Ett tips är att registrera dig och testa olika tjänster tills du hittar något som du trivs med. Det kan även vara en god idé att söka på Google efter olika bloggplattformar och läsa vad andra skriver om varje plattforms fördelar och nackdelar.

När din blogg växer och får fler och fler besökare så är det oftast en dålig idé att helt plötsligt byta bloggplattform och adress till din blogg. Det leder till förvirring och du kan tappa läsare och placeringar i sökresultaten hos bland annat Google. Välj därför bloggverktyg med extra omsorg. Om du flera gånger tröttnar och byter blogg så är det svårt att bygga upp en skara trogna läsare.

2: Välj ett tema som passar dig och ditt ämne

Ett tema är designen/utseendet på en blogg. Det finns tusentals olika teman att välja bland. Försök att hitta ett tema som passar dig och det du skriver om. Har du en blogg om hästar så kanske inte ett mörkt tema med eld passar.

När du testar olika teman så se även till att det fungerar och ser bra ut i mobiltelefonen! Idag läser många bloggar via sina mobiler så det är viktigare än någonsin att det är lättläst och ser bra ut även på små skärmar.

3: Gör det enkelt att dela dina blogginlägg

Olika sociala medier är inte bara bra för att hålla kontakten med sina nära och kära. Det kan vara ett väldigt användbart verktyg för att få fler läsare till din blogg. Beroende på vilket bloggverktyg du valt så finns det olika sätt att lägga in tydliga dela-knappar. Använder du till exempel WordPress så är MashShare och AccessPress Social Share två populära plugin som du kan använda.

Tänk dig att en person delar din blogg till sina 400 Facebook-vänner. Tre av vännerna delar vidare till sina 400 vänner. Som sedan… Ja, du förstår – det är viktigt att din blogg är enkel att dela!

4: Blogga ofta – men håll uppe kvaliteten!

Följer man en blogg så förväntar man sig att den ska uppdateras med jämna mellanrum. I början kan det vara svårt att hitta en balans och att komma in i en bra rytm där man bloggar ofta. Märker du att dina inlägg börjar kännas nästan tråkiga att skriva? Då kanske du bloggar för ofta. Bloggande handlar om att vara kreativ och när inläggen börjar tappa kvalitet så märker dina läsare det direkt.

Det är inte så spännande att följa någon som skriver ett inlägg i månaden, men det är inte heller roligt att följa någon som varje dag skriver något i stil med

”Hej bloggen. Idag har jag inte gjort någonting men kände ändå att jag var tvungen att blogga. Hej då”.

Försök som sagt att hitta en rytm och balans som passar dig. Både du och dina läsare ska trivas och få ut något utav bloggandet.

5: Ta med dig bloggandet till sociala medier

Ni har säkert märkt att stora bloggare ofta har ett Instagram-konto eller kanske en Facebook-sida. Sociala medier kan vara ett smart sätt att låta dina läsare följa dig mellan blogginläggen. Det kan framförallt hjälpa dig att hitta en balans i hur ofta du behöver blogga. Om du en dag har lite skrivkramp så kan du kanske istället posta en bild på Instagram. Dina följare känner då att du håller igång och tänker inte lika mycket på att det inte blev något blogginlägg den dagen.

Tänk bara på att inte använda sociala medier som ett rent reklamverktyg. Ingen vill följa ett konto där varenda inlägg bara är en länk till ditt senaste blogginlägg eller din senaste YouTube-video. Tipsa gärna om din blogg eller YouTube-kanal med jämna mellanrum – men överdriv inte. Försök även att kommunicera med dina läsare genom kommentarer och svara på mail. Det ger dig själv mer pepp för att fortsätta med bloggandet, men det gör även dina läsare glada att få respons.